2015. május 3., vasárnap

francia varrás

Korábban, amikor a francia varrásról hallottam, mindig azt gondoltam, hogy ez valami igazán bonyolult varrási technika, hogy csak az igazán profi szakemberek tudják megcsinálni, mert ez olyan összetett, komoly, nehéz „valami” lehet. Aztán utánanéztem, kipróbáltam és kiderült, hogy semmi ördöngösség nincs benne… Kivéve, hogy vasalgatni kell közben. De hát aki varrogatni akar, annak vasalgatni is kell… :-)



A francia varrást elsősorban a könnyű és vékony anyagok összevarrásához, eldolgozásához ajánlják. Közkedvelt szegési technika, mivel a szegetlen anyagszélt egy varrat rejti magába. Előnyös olyan esetekben, amikor a varratok könnyen szem elé kerülhetnek, ilyen például egy bélés nélküli dzseki, vagy egy bevásárló táska összeillesztései. Gyakran használják még ágyneműknél, fehérneműknél és női ruháknál. Így néz ki az elkészült francia varrás szerkezeti rajza:


Szerintem a legnagyobb buktatója, hogy a szokásossal ellentétben nem úgy kezdjük, hogy rakjuk össze az anyagot színt-színnel szemben, hanem pont fordítva, a fonákoldalakat kell összetenni. Na, de lássuk részletesen!

Amire szükségünk lesz:

  • ·         vasaló
  • ·         olló
  •            gombostű
  • ·         varrógép (benne tű és cérna)
  •       és persze az összevarrandó anyagra.


Így csináld:
 

Fonákoldallal szemben tűzd össze a két anyagdarabot.


Varrd végig az összetűzött anyagszélt 1cm szélesen (a varrásszélt természetesen a szabásminta, illetve a saját szándékaid szerint változtathatod)


Vágd rövidre a ráhagyást. Ezt a szélt nem kell beszegni, mert a befejezett francia varrás fedni fogja a szegetlen szélt. 

Nyisd szét az összevarrt anyagot és színével felfelé terítsd ki. A varrásszélt vasald az egyik oldalra (vasald meg a fonák oldalról is, hogy biztosan sima legyen a varrat)

 









 A varrás mentén hajtsd össze az anyagot színt-színnel szemben. Így is vasald le simára.



 Gombostűzd össze az anyagrétegeket a levasalt él mentén.


 Ha a szabásminta szerint a varrásszél 1,5cm, és az első lépésnél 1cm szélesen varrtál, akkor itt 0,5 cm-es varrásszéllel kell elkészíteni a varratot.
Varrj végig a varrás mentén, mintegy "csapdába ejtve" ezzel az eredeti varratot.


Vasald meg fonák oldalról az elkészült varratot.


Vasald meg még egyszer az anyag színéről is



Így néz ki az elkészült varrat.

 








Most pedig Te is győzödj meg róla a gyakorlatban, hogy milyen egyszerűen és gyorsan alkalmazható a francia varrás.
Én a bevásárló táskák készítésénél alkalmaztam (itt és itt). Szerintem igazán esztétikussá teszi a táska megjelenését azáltal, hogy magába rejti a varrásszélt.

Egy dolgot viszont nem sikerült megfejtenem, kinyomoznom a francia varrással kapcsolatban. Miért így hívják? Honnan kapta a nevét? Te talán tudod? :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése